We leven in een hectische tijd. Ook in een tijd waarin mensen en kerken al losser met de Bijbel omgaan. de woorden van de Bijbel worden zo onzeker als eigen gedachten en gevoelens. Gelukkig heeft de HERE de Bijbel als Zijn onfeilbare Woord gegeven waar Hij ons de enige goede weg winst. Hieronder lees je een hoofdstuk uit een boek dat ik in 2015 juist over wat de Bijbel is, geschreven heb. De titel is : DE HEERE SPREEKT ONS AAN.  Het telt 149 bladzijden. Als je het wilt bestellen kan dat via deze site:

https://www.evangeliebelijden.nl/product/157903/de-here-spreekt-ons-aan

of via de maal: tesselaren@gmail.com  De prijs is 13,50. Met verzendkosten 15,50

 

HOOFDSTUK 3   GODS  ONFEILBARE  WOORD

 

De Bijbel is een uniek boek. Je kunt heel veel boeken hebben. Je kunt ook boeken hebben die je echt heel goed vindt. Toch is er één boek dat daar bovenuit gaat. Dat is de bijbel. Dat zijn de woorden van God.  De Bijbel is het enige onfeilbare boek.

Toch is juist hierover veel te doen. In onze tijd zie je hoe de wegen uit elkaar gaan tussen mensen die de Bijbel lezen. Ook tussen mensen die zich allemaal christen noemen. De een spreekt over de Bijbel als onfeilbaar, de ander noemt de Bijbel op het punt van de verlossing onfeilbaar en nog weer een ander ziet in de Bijbel een mooi religieus boek waar je veel van kunt leren, maar toch vindt men het een zwak menselijk boek. 

Vanuit wat we in de eerste twee hoofdstukken samen gezien hebben, komt de laatste mening niet verder in aanmerking om nu op door te gaan. Het strijd in ieder geval met het getuigenis dat de Heilige Geest in de Bijbel van de Bijbel geeft. Het gaat in de Bijbel om de stem van de enige God Die tot ons komt. Hij laat zichzelf zien. Hij openbaart zich. De vraag of de Bijbel onfeilbaar is en wat dat betekent heeft dus alles te maken met wie God is.

 

Hij, Die niet liegen kan

 

De Drie-enige God is de schrijver van de Bijbel. Het is in het bijzonder het werk van de Heilige Geest.  Daarop kom ik in latere hoofdstukken nog op terug.  Belangrijk is nu om te weten hoe we de woorden moeten taxeren die uit Gods mond komen.

Ik noem een paar heel belangrijke gegevens over wie God is en hoe we dus de woorden die Hij spreekt, hebben te ontvangen.

Het eerste wat hierbij belangrijk is dat de HERE de God is, Die niet kan liegen! Alles aan en in God is waarheid. Er is geen plaats voor onwaarheid bij Hem. Dat blijft ook buiten Hem.  Wanneer de HERE met de leugen, met onwaarheid te maken krijgt, dan haat Hij dat met alles wat in Hem is.

Ik noem nu een paar gedeelten in de Bijbel waar we dit heel duidelijk lezen:

  • Bileam, de profeet tegen wil en dank, zegt door het werk van de Geest in Numeri 23: “Sta op, Balak, luister; hoor mij aan, zoon van Zippor. God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Hij iets zeggen en het niet doen? Zou Hij spreken en niet gestand doen?” Numeri 23: 18,19. Je kunt dus voor 100% op Gods woorden aan!
  • Paulus schrijft een brief aan zijn medewerker Titus. In de aanhef van deze brief lezen we: “In de hoop op het eeuwige leven, dat God, Die niet liegen kan, voor de tijden der eeuwen beloofd heeft.” Titus 1: 2. Waarom is de hoop op het eeuwige leven voor wie in Christus gelooft, zo vol van troost? Omdat het de HERE is, Die in Zijn Woord dat eeuwige leven beloofd heeft aan wie in Christus zijn of haar leven zoekt. Wat de HERE belooft, is vast en zeker. Hij is betrouwbaar. Hij is ook de almachtige God Die alles kan doen wat Hij belooft.
  • Een laatste gedeelte in de Bijbel dat laat zien dat de HERE volledig betrouwbaar is, vinden we Hebreeën 6: “Omdat Hij aan de erfgenamen van de belofte overvloediger de onveranderlijkheid van Zijn raadsbesluit wilde bewijzen, heeft God die bekrachtigd door een eed, opdat wij door twee onveranderlijke dingen, waarin het onmogelijk is dat God zou liegen, een sterke troost zouden ontvangen, wij die bij hem de toevlucht genomen hebben om de hoop die voor ons ligt, vast te houden.” Hebreeën 6: 17,18. De volledig betrouwbare God gebruikt een eed om nog sterker te laten zien dat we in deze onzekere wereld houvast hebben. Houvast in Hem en in de woorden Die Hij spreekt!

De Bijbel, het Woord van God is volledig betrouwbaar vanwege de HERE Die de woorden van de Bijbel gesproken heeft. Hij kan niet liegen. Zijn Woord is de waarheid.

 

De HERE is de alwetende God!

 

De Bijbel is het Woord van Hem Die voor 100% meent wat Hij zegt. Dat is heel mooi. Toch blijft er dan nog de vraag over of deze God wel in staat is om te doen wat Hij zegt. Als Hij spreekt, is dat dan ook wel het beslissende Woord voor alle tijden en omstandigheden?  Iemand kan echt menen wat Hij zegt maar toch niet alles overzien waardoor die gemeende woorden niet meer zoveel waarde hebben.

De woorden van de HERE die we in de Bijbel lezen, hebben echt altijd waarde!  De HERE is namelijk niet alleen almachtig maar ook alwetend. Hij overziet alles. Als Hij spreekt, houdt Hij met alles wat meespeelt rekening. Niets ontgaat Hem wat de geschiedenis, wat het heden en wat de toekomst aangaat.

Ook dit lezen we in de Bijbel steeds weer. Ik noem weer een enkel voorbeeld.

  • Psalm 139: “HERE, U doorgrondt en kent mij. U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, U bent met al mijn wegen bekend. Al is er nog geen woord op mijn tong, zie, HERE, U weet alles. U sluit mij in van achter en van voren, U legt Uw hand op mij. Dit kennen – het is mij te wonderlijk, te hoog, ik kan er niet bij.” Psalm 139: 1-6.
  • Hebreeën 4: “Er is geen schepsel onzichtbaar voor hem, maar alles ligt naakt en ontbloot voor de ogen van hem aan wie wij rekenschap hebben af te leggen.” Hebreeën 4: 13.

De HERE, Die alwetend is en Zijn plan als de betrouwbare en almachtige God uitvoert, heeft ons in de Bijbel Zijn Woord gegeven.

Het kan daarom niet anders als dat we in de Bijbel Zijn volledig betrouwbare Woord gekregen hebben. De dingen die de HERE geeft zijn echt goed.

 

God van de waarheid

 

Het is opvallend dat de HERE steeds weer benadrukt, dat Hij de God van de waarheid is. Christus zegt van Zichzelf dat Hij de waarheid is. Joh 14:6. Je leest of hoort nogal eens dat er dan een verschil gemaakt wordt tussen waarheid en betrouwbaarheid. Wij westerlingen zouden dan te verstandelijk zijn en waarheid opvatten als in overeenstemming met de feiten terwijl de oosterling er veel meer in zag dat iemand betrouwbaar is. Bij verder onderzoek is al meer duidelijk geworden dat dit een onderscheid is dat in feite geen grond heeft om op te staan.  Natuurlijk is de waarheid veel meer dan dat de dingen die God zegt, in overeenstemming met de feiten is. Dat is het ook! Je kunt op de HERE aan. Hij zegt hoe het werkelijk is. Hij zegt dat nooit met een koud hart. Nooit afstandelijk. Waarheid is ook dat Hij van een leven volgens Zijn goede wil  houdt.  Waarheid is ook dat de HERE doet wat Hij gezegd en beloofd heeft.

De HERE heeft de waarheid lief. Hij is een en al waarheid. Het is juist daarom dat we in Psalm 119 lezen: “Ik heb de weg van de waarheid gekozen, Uw bepalingen heb ik mij voor ogen gesteld….. Ontruk het woord van de waarheid niet geheel en al aan mijn mond, want ik hoop op Uw bepalingen. …..  Uw gerechtigheid is een gerechtigheid voor eeuwig en Uw wet is waarachtig……. Maar U, HERE, bent nabij, en al Uw geboden zijn waarachtig. ….  Vanaf het begin is Uw woord waarachtig, al uw rechtvaardige bepalingen zijn voor eeuwig.”  Psalm 119: 30,43, 142,151,160.

De woorden die de HERE spreekt en in de Bijbel een plaats heeft gegeven, zijn woorden die in overeenstemming met de feiten in verleden, heden en toekomst zijn. Het zijn woorden die de werkelijk juist weergeven en die ook de wil van God weergeven. Die wil van God is de waarheid en dat betekent dat die wil van Vader in de hemel goed is voor alles en iedereen in Zijn schepping. De waarheid laat het echte licht schijnen.

Ik denk hierbij ook aan wat we over de wil van God lezen in de brieven van de apostel Johannes.

Ik geef daarvan drie voorbeelden:

1 Johannes 1:5,6: “En dit is de boodschap die wij van Hem gehoord hebben en aan u verkondigen, dat God licht is en dat in Hem in het geheel geen duisternis is. Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet. 

1 Johannes 2:3,4:  “En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet.”

2 Johannes 4:  “Ik heb mij er zeer over verblijd dat ik er onder uw kinderen gevonden heb die in de waarheid wandelen, in overeenstemming met het gebod dat wij van de Vader ontvangen hebben.”

Wat is het dat we van de Vader in de hemel ontvangen? Is dat gebrekkig, is dat vol fouten? Kunnen we aan op wat we van God krijgen. Kunnen we er op aan dat het goed is en dat het de echte werkelijkheid weergeeft? Luister dan ook eens naar wat de Geest ons in Jakobus 1 zegt: “Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der lichten, bij Wie er geen verandering is, of schaduw van omkeer.” Jakobus 1: 17.

Het is de HERE Die door Zijn Geest de Bijbel als Zijn Woord gegeven heeft. Dat laat zien dat we in de Bijbel met het in en in betrouwbare Woord te maken hebben. De HERE kan niet anders dan Zijn onfeilbare Woord geven.

Of moeten we toch denken aan een beperkte onfeilbaarheid? 

 

Beperkte onfeilbaarheid?

 

Je kunt van diverse kanten horen en lezen dat de Bijbel wel het Woord van God is, maar dat het dan eigenlijk alleen gaat om wat er over Christus en onze verlossing gezegd wordt.  Toen ik tussen 1995 en 2005 in Zuid-Afrika predikant was, was een daar heel bekende theoloog Ferdinand Deist die dit met verve uitdroeg. En hij was en is beslist de enige niet. Het is een breed gehoorde gedachte. Daarom is het goed om er hier ook aandacht aan te geven. Ik gebruik wat Deist daarover gezegd heeft in het boek: “Kan ons die Bybel nog glo” als mijn ‘gesprekspartner’. 

Deist schrijft op blz. 46 van zijn boek een en ander over artikel 5 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis.

Het is echter goed om eerst te zien wat we daar precies belijden:

“Wij ontvangen al deze boeken, en deze alleen, als heilig en canoniek, om ons geloof daarnaar te richten, daarop te gronden en daarmee te bevestigen. En zonder in enig opzicht te twijfelen, geloven wij alles wat zij bevatten.

Dat doen wij niet zozeer, omdat de kerk ze aanneemt en als canoniek erkent, maar vooral omdat de Heilige Geest in ons hart getuigt dat zij van God zijn. Het bewijs daarvan ligt bovendien in de boeken zelf. Want zelfs blinden kunnen tasten dat de dingen die erin voorzegd zijn, gebeuren.”

 

Naar aanleiding hiervan schrijft Deist: “In de eerste plaats wordt hier beleden dat we de Bijbel als de enige maatstaf beschouwen, waaraan we onze geloofsuitspraken kunnen toetsen en waarop we dit kunnen gronden. Dat wil zeggen dat de opstellers niet zomaar in het algemeen belijden dat de Bijbel een betrouwbaar boek is. Zij hebben gezegd dat de Bijbel een betrouwbare geloofsmaatstaf is. Dat blijkt ook uit hun laatste argument waarom wij deze belijdenis uitspreken. Wanneer ze zeggen dat de dingen die in de Bijbel voorzegd zijn, plaatsgevonden hebben. Hoogst waarschijnlijk hebben ze het Christusgebeuren in gedachten gehad: dit wat over Christus in het Oude Testament voorspeld is, dit is zoals later blijkt in het Nieuwe Testament zo gebeurd. Dat wil zeggen dat ze een lijn door de Bijbelse boeken zien lopen. Een lijn waarop we ons geloof gronden en waaraan we ons geloof toetsen. Je zou deze belijdenis dus zo kunnen parafraseren: ‘wij beschouwen de Bijbel als een betrouwbare maatstaf  voor ons geloofsleven en geloofsuitspraken die te maken hebben het Gods verlossingplan in Christus’.” Tot zo ver Deist.

Je ziet hier, hoe het gezag van de Bijbel beperkt wordt. Het zou alleen een betrouwbare maatstaf voor het geloof zijn en zelfs eigenlijk alleen volledig betrouwbaar als het gaat om wat er met Christus gebeurd is en wat Hij gedaan en gezegd heeft.

Deist en veel anderen verdelen het leven tussen geloofsleven en het gewone leven.  Is dat nu wat de Nederlandse Geloofsbelijdenis bedoelt en vind je het zo terug in de Bijbel zelf?

Ik geef een paar voorbeelden vanuit het Woord van God dat we ons leven niet zo mogen verdelen.

Prediker 12:13,14: “Vrees God, en houd u aan Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen. God zal namelijk elke daad in het gericht brengen, met alles wat verborgen is, hetzij goed, hetzij kwaad.”

Ons hele leven heeft met God te maken. Leven met de HERE heeft betekenis voor elk moment van ons leven. Wij mogen niets in ons leven van Christus en leven met en voor Hem losmaken. Wat we in Prediker 12 gelezen hebben, lezen we ook op andere plaatsen in de Bijbel. O.a. in 2 Korinthe. 5:9,10:

“Daarom stellen wij er ook een eer in, hetzij inwonend, hetzij uitwonend, om Hem welbehaaglijk te zijn. Want wij moeten allen voor de rechterstoel van Christus openbaar worden, opdat ieder vergelding ontvangt voor wat hij door middel van zijn lichaam gedaan heeft, hetzij goed, hetzij kwaad.”

De HERE beoordeelt niet maar een deel van ons leven. Hij heeft Zijn Woord gegeven voor ons hele leven. Het gaat er om dat niets in ons leven van het leven met Christus als onze Heer losgemaakt wordt.

Ik denk hierbij ook aan 2 Timotheüs  3:17. Later in dit boek zal ik uitgebreid op deze tekst ingegaan.

Wanneer je de Bijbel als het Woord van God leest, is het heel duidelijk dat het beslissend en nuttig is voor ons hele leven. De Bijbel is ook een heel praktisch boek. Daarbij hoef je alleen maar aan het boek Spreuken te denken. Wat lezen we daar steeds weer dat het over het heel gewone leven van elke dag gaat!  Je kunt ook denken aan de heel concrete voorschriften die de apostelen in hun brieven geven. Gods verlossingsplan in Christus raakt juist ons hele leven!  Daarom ook vraagt de HERE in ons hele leven juist een leven volgens Zijn aan ons geopenbaarde wil. Die wil vinden we in de Bijbel!

De Here Jezus zelf zegt niet voor niets: “Niemand kan twee heren dienen, want of hij zal de een haten en de ander liefhebben, of hij zal zich aan de een hechten en de ander minachten. U kunt niet God dienen en de Mammon.” Mattheus 6: 24.

 

Dan komen we nog bij het andere punt dat Deist heeft genoemd. Het zou bij het belang en de betrouwbaarheid van de Bijbel zoals die in art.5 NGB genoemd wordt alleen gaan over wat er over Christus voorspeld is. Als je je Bijbel leest, blijkt het duidelijk dat het niet klopt wat Deist zegt. Het gaat in het Oude Testament niet alleen over profetieën die over Christus en Zijn komst gaan. Ook die andere profetieën zijn betrouwbaar en worden door Gods werk werkelijkheid, gerealiseerd. Ik noem ook daarvan een enkel voorbeeld.

  1. Abram krijgt te horen dat uit hem een groot volk zal voortkomen. Dat volk zal het land Kanaän in bezit krijgen. Toch zal dat nog een hele tijd duren. We lezen daarover in Genesis 15: “Toen zei God tegen Abram: Weet wel dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in het land dat niet van hen is; zij zullen hen dienen en men zal hen vierhonderd jaar onderdrukken. Maar ook zal Ik over het volk dat zij zullen dienen, rechtspreken en daarna zullen zij met veel bezittingen wegtrekken.” Genesis 15: 13,14.

Ook deze profetie is door de HERE gesproken en in de uittocht uit Egypte en de intocht in Kanaän in vervulling gegaan.

  1. De HERE heeft de ballingschap naar Babel voorzegd en ook de terugkeer van een deel van Zijn volk. Hij heeft zelfs laten profeteren welke koning er voor gaat zorgen dat het volk naar Kanaän kan terugkeren. De HERE zorgt ervoor dat het ook zo gebeurt. Hij heeft gezegd dat het koning Kores was, zelfs nog voordat die geboren was. We zien in de geschiedenis dan ook dat het echt zo is en zal zijn. Niet de duivel of de menselijke machthebbers regeren. Nee, het is de HERE Die zorgt dat alles wat Hij over de toekomst geprofeteerd heeft, ook werkelijkheid wordt. De profetie over de koning die het volk Israël de gelegenheid zal geven om naar Kanaän terug te gaan, lezen we in Jesaja 44. We lezen daar over de HERE: “Die het woord van Zijn knecht bevestigt, en de raad van Zijn boden volbrengt; Die tegen Jeruzalem zegt: U zult bewoond worden, en tegen de steden van Juda: U zult herbouwd worden, en: Ik doe hun puinhopen herrijzen. Die tegen de diepte zegt: Word droog, uw rivieren zal ik doen opdrogen; Die over Kores zegt: Hij is Mijn herder, en hij zal al Mijn welbehagen volbrengen, door tegen Jeruzalem te zeggen: Word herbouwd, en tegen de tempel: Word gegrondvest.” Jesaja 44: 26-28.

Er zijn veel voorzeggingen door de HERE in het Oude Testament gedaan. Veel over Christus, maar ook veel over andere personen en zaken. De Nederlandse Geloofsbelijdenis wijst terecht op al deze profetieën!  De echte profetie is niet beperkt tot Christus en wat wij Gods verlossingsplan noemen.

De betrouwbaarheid van de Bijbel gaat over de hele Bijbel en niet maar over een deel. Heel de Bijbel is Gods Woord! 

Dat betekent niet dat de Bijbel de taal van de wetenschap in de 21e eeuw spreekt. Vaak is het de taal van de gewone waarneming. Op andere plaatsen in dit boek wordt daar ook over gesproken. Het is niet zo dat als in de Bijbel over 400 jaar gesproken wordt dat het dan niet volgens onze preciese berekeningen 399 of 401 jaar kan gaan. Israël zal zo’n 400 jaar in Egypte blijven.  Die aanduiding is genoeg om te weten in welke richting Abraham en zijn nakomelingen moeten denken. 

Heerlijk dat we Gods onfeilbare Woord gekregen hebben. We kunnen op dat Woord in alles aan, omdat het het Woord van de eeuwige God is, Die elke leugen vanuit Zijn hart haat.