Een vrouwenvereniging heeft in 8 keer het boek Hooglied aan de hand van het boek: 'Ik hou zo van je' behandeld. Ze hebben gevraagd of ik besprekingsvragen daarbij wilde maken. Die vind je hier. De bespreking is heel goed gegaan. Op verzoek kunnen deze besprekingsvragen samen met het boek: 'Ik hou zo van je' meegeleverd worden.  

 

 Vragen bij   ‘Ik hou zo van je’  Verklaring van het boek Hooglied

 

Hoofdstuk 1

 

  1. Hoe kijken we zelf tegen seksualiteit aan? Wat zie je als verschil tussen lust en liefde? Hoe kun je dat onderbouwen vanuit de Bijbel?
  2. We vinden in de Bijbel gelovige mannen die met meer vrouwen getrouwd waren. Kan dat voor ons nog norm zijn? Waarom wel of waarom niet?
  3. Praten we open over seksualiteit in onze gezinnen en als het nodig is als gemeenteleden onder elkaar? Vind je dit moeilijk? Zo ja, waarom? Wat vind je er moeilijk aan. Hoe kunnen we dat oplossen?
  4. Kun je als je single bent hierover meepraten en een bijdrage leveren? Wat is de plaats van de Bijbel in ons leven als we daarover nadenken? Kan een alleenstaande ambtsdrager hierover spreken met gemeenteleden?

 

Hoofdstuk 2

 

  1. De laatste jaren horen we veel over seksueel misbruik. Nu is er vooral de me#too discussie. Hoe geven we in onze opvoeding aandacht aan seksualiteit als iets moois en iets teers? Hoe laten we dat in onze gezinnen ook zien en merken aan onze kinderen?
  2. Hoe belangrijk is het om ook in de kerk contactpersonen te hebben als er binnen de gemeente van seksueel misbruik sprake is?
  3. Hoe geven we de seksuele opvoeding vorm in onze eigen gezinnen? Is het meer dan alleen technisch vertellen wat seksualiteit is? Bereiden we onze kinderen echt voor op een liefdevol seksueel leven? Hoe praten we over seksualiteit in de tijd dat onze jongeren verkering hebben?
  4. Hoe gaan we om met al de nadruk op het uiterlijk? Je moet er heel mooi uitzien anders tel je niet echt mee. Dan kijken anderen niet naar je en wordt je zelfs gepest. 

 

Hoofdstuk 3

 

  1. In onze tijd is er weer veel te doen over lichamelijke aanraking. Na een tijd dat je juist je meeleven moest laten zien door je arm om iemand te slaan, is het nu bijna gevaarlijk om iemand naar je toe te trekken bij verdriet en teleurstelling. Hoe staan wij daar in? Hoe gaan we daar mee om?
  2. Hoe verhoudt zich de gelijkwaardigheid van vrouw en man op seksueel terrein tot het hoofd zijn van de vrouw in het huwelijk?
  3. Wat valt er te zeggen over leven met Christus en de kleren die we aantrekken? Kunnen we daarvoor normen uit de Bijbel halen en als dat zo is welke dan?
  4. Hoe geven we in de opvoeding en de gesprekken 1 Kor 7:39 in onze tijd vorm?

 

Hoofdstuk 4

 

  1. Wat betekenen de eerste 5 verzen voor onze verhouding tot Christus? Het huwelijk is volgens Efeze 5 ook afbeelding van de verhouding tussen Christus en Zijn gemeente. Wat leren we hier op dit punt?
  2. Hoe kijken we tegen een huwelijksfeest aan? Wat vinden we van de kosten die daaraan verbonden zijn? Mogen de kosten aan zo’n feest er voor zorgen dat jonge mensen maar wachten met hun huwelijk?
  3. Hoe praten we met onze kinderen over de verkeringstijd als voorbereidingstijd op een huwelijk? Wat zijn de dingen die daarbij een belangrijke rol spelen?
  4. Welke rol kan het boek Hooglied spelen in een wereld waarin er op veel gebieden mensen zijn die veel aandacht krijgen en waarbij het uiterlijk en de prestatie heel belangrijk zijn? Mensen ook bij wie het beslist geen uitzondering is dat ze scheiden en/of regelmatig een ander hebben.

 

Hoofdstuk 5

 

  1. Hoe kijken we naar het knap, mooi moeten zijn van de ander om tot een huwelijk over te kunnen gaan? Hoe praten we daarover met de jeugd in de gemeente, met onze kinderen?
  2. Wat zegt het loflied op het lichaam ons over het verzorgen van ons lichaam? Zeggen de witte tanden daar bijvoorbeeld iets over? Hoort daar ook bij dat je er voor de ander goed wil uitzien? Heeft bijvoorbeeld Ezechiël 16:11-14 of Openbaring 21:2 ons daar iets over te zeggen?
  3. Wat zegt de lichamelijk omgang tussen man en vrouw en de vertrouwdheid daarvan van hun gewone omgang met elkaar? Hoe moet je aankijken tegen het wat flirten met een andere man of vrouw?
  4. Hoe gaan we met boosheid om onder elkaar als broers en zussen in het geloof? Hoe gaan we met boosheid om in onze huwelijken? Hoe praten we daarover met de jongelui die zich op hun huwelijken voorbereiden?
  5. Wat leer je uit dit gedeelte over de verhouding tussen Christus en Zijn gemeente en de verhouding tussen Christus en jou als gelovige?

6 Hoe stimuleren we elkaar in het huwelijk in het liefhebben en dienen van de HERE? Welke plaats neemt dat bij ons in?  

 

Hoofdstuk 6  

 

  1. Echte liefde voor elkaar begint bij Christus. In het onderling contact, als gemeente en op een bijzondere manier in het huwelijk. Hoe stimuleren we elkaar in de liefde van Christus en de verwondering over de liefde van God?
  2. Dit nu meer toegespitst op het huwelijk. Wat was de plaats van het samen praten over het dienen en kennen van de HERE in de verkeringstijd? Werd er samen gebeden? Hoe doen we dat in onze huwelijken? Groeien we samen in een leven met de HERE? Zou dat geen heel goed medicijn zijn tegen de neiging tot uit elkaar groeien en echtscheiding?

 

  1. Zou huwelijkscatechese waarin ongeveer 5 avonden over het huwelijk dat aanstaande is doorgesproken wordt een voorwaarde moeten zijn om een huwelijksbevestiging te krijgen? Waarom wel of waarom niet.

 

  1. Bedenkt dat het huwelijk een afbeelding van de verhouding tussen Christus en Zijn gemeente. Efeze 5:32 Dat betekent dus dat bijvoorbeeld vers 8-16 ook betekenis heeft voor de manier waarop wij met Christus omgaan. Wat ontdek je over die omgang in deze verzen?

 

 

Hoofdstuk 7,8

 

  1. De liefde van God is in een woord geweldig voor ons. Hij kijkt naar ons door Christus werk. Hoe bewust ben jij bezig met het kijken naar Gods liefde? Wat zie jij als je naar Christus kijkt waar je je over verwonderd? Hoe benoem je elementen van die liefde?
  2. Hoe kijk je aan tegen het lang weggaan van man of vrouw voor een bepaalde reis of voor werk?
  3. wat betekenen deze hoofdstukken voor ons gesprek met jongeren of voor onze kinderen die met een ander uitgaan? Wat betekent dit voor het gesprek over hoe ver je in je tijd voor het huwelijk lichamelijk kunt gaan?
  4. Wat denken over de Me-too beweging? Is dat een goede ontwikkeling? Wat is de grondslag van deze beweging en hoe kijken wij daar tegenaan als christenen? Wat hebben deze hoofdstukken voor ons kijkgedrag en ons gedrag op internet en sociale media te betekenen?

 

 

Hoofdstuk  8

 

  1. Denk je nog wel eens samen terug hoe het tussen jullie begonnen is? Wat is de waarde van het samen terugdenken aan mooie momenten? Hoe kan dat een huwelijk jaren later stimuleren?
  2. Wat is de waarde van Deuteronomium 22:13-21 voor ons nu? Wat zegt dat ons vandaag als we het hebben over seksueel gedrag? Wat zegt het op dit punt over de wil van God? Wordt daarover ook echt gesproken met de jeugd? Of laten we dat aan het onderlinge gesprek van de jeugd over?

 

  1. Het vuur van de liefde lijkt ontembaar. Is dat geen goede reden om toch van tijd tot tijd scheidingen goed te keuren omdat er ontembaar vuur voor een ander gekomen is? Wat denken we van een excuus bij overspel waarbij gezegd wordt dat David met Batseba overspel pleegde en later toch een man naar Gods hart werd genoemd?  

 

  1. Aan het einde gekomen van de behandeling van het boek Hooglied nog deze vraag: Wat heb je vanuit het boek Hooglied geleerd voor je leven en voor het opvoeden en spreken met de jeugd en anderen om je heen?