ACHTERLOPENDE SCHRIFTLEER?

 

Professor de Bruijne schreef maandag 10 februari 2025 een column in het Nederlands Dagblad. O.a. naar aanleiding van wat er nu in die Christelijke Gereformeerde Kerken gebeurt. Hij wijst daarbij ook naar andere kerken. Zijn conclusie in deze column is: “De klassieke schriftleer brengt je niet bij vrouwelijke oudsten en homorelaties. Dat gebeurt alleen wanneer je de menselijke, historische en culturele factoren in de Schrift laat meewegen op een manier die destijds nog achter de horizon lag. Of we nu stilstaan of naïef vooruit bewegen, onze schriftvisie loopt achter. Wie echt samen verder willen, zijn geroepen tot achterstallig onderhoud.”

Boven deze column stond de kop: “Scheuring rond vrouw in ambt? Gereformeerde leer over de Bijbel is niet goed onderhouden.”

Hier wordt nogal wat gezegd! Het is wel goed dat hier de aandacht erop gericht wordt dat het ook in de zaak van de vrouw in het ambt wel degelijk om het gezag van Gods eigen Woord gaat. Heeft het Woord dat de HEERE gegeven heeft gezag op ons hele leven of zijn er bronnen en gebeurtenissen die dat Woord nuanceren of op bepaalde punten aan de kant kunnen schuiven voor de mens die in 2025 leeft? De Bruijne kies duidelijk ervoor dat onze ontwikkeling in kennis, in hoe we denken en leven ook een bron is die ons tot andere gedachten kan brengen dan wat de Geest in de Bijbel heeft laten opschrijven.

De cultuur, het al meer individuele dingen wordt iets waarmee we wat de Geest in de Bijbel zegt gecorrigeerd kan worden. Dat zou zelfs voor een deel het voortgaande werk van de Geest zijn. Hier is ook de vraag te stellen of de Geest met een mond spreekt en echt betrouwbaar is of dat de Geest in andere tijden anders spreekt als daarvoor. Dat raakt ook het wezen van God. Is Hij de onveranderlijke God op wie ik voor alle tijden aan kan of niet.

 

Niet goed onderhouden Schriftleer?

Zijn kerken en gelovigen die op grond van de Schrift tegen vrouw in het ambt zijn, die de homoseksuele praktijk en het veranderen van geslacht op grond van de Bijbel verwerpen, slachtoffer van een niet onderhouden Schriftleer?

Natuurlijk is het zo dat meer kennis van de geschiedenis vaak ook met zich meebrengt dat we delen van de Bijbel duidelijker en beter begrijpen in de context waarin ze geschreven zijn. Het is goed om daarin goed op de hoogte te blijven. Mensen als Kuyper en Bavinck hebben daarvoor terecht nadrukkelijk aandacht gevraagd.

Maar betekent dit dat de leer van de Schrift goed onderhouden wordt als we dus met moderne ontwikkelingen en cultuur meegaan? De Bruijne schrijft daarover: “De klassieke schriftleer brengt je niet bij vrouwelijke oudsten en homorelaties. Dat gebeurt alleen wanneer je de menselijke, historische en culturele factoren in de Schrift laat meewegen op een manier die destijds nog achter de horizon lag. Of we nu stilstaan of naïef vooruit bewegen, onze schriftvisie loopt achter. Wie echt samen verder willen, zijn geroepen tot achterstallig onderhoud.”

Hier wordt duidelijk dat je achterloopt als je niet bij vrouwelijke oudsten en goedkeuren van homorelaties in liefde en trouw uitkomt. Dat betekent dat het culturele gevoel en de gedachten van n u over deze zaken beslissend wordt. Niet wat de Geest zelf in het Woord is beslissend, maar hoe we dat nu als mens van 2025 voelen. Dan is de norm voor een goed onderhouden Schriftleer dat we de Bijbel zo lezen dat deze dingen die in Gods Woord als verkeerd worden genoemd nu wel vanuit de Schrift zouden volgen.

Dan zetten we de dingen wel op zijn kop. In de tijd dat het evangelie in de eerste eeuwen verkondigd werd stond het evangelie op veel punten haaks op de cultuur en op hoe er toen gedacht en gevoeld werd. Het evangelie ging de wereld in het de oproep tot bekering. Om heel anders te gaan denken en voelen dan hoe dat op dat moment zo was. De cultuur en eigen gedachten en gevoelens worden onder de kritiek van Christus, van Zijn Woord gebracht. Het Woord komt van Christus die alle eeuwen overziet. Die ons de weg wijst voor alle eeuwen. We worden opgeroepen om dat vast te houden en vanuit het gegeven Woord kritisch naar onszelf en de cultuur te kijken. Daartoe riepen de profeten in het Oude Testament ook steeds op. Juist als Gods volk bezig was om zich van het gegeven Woord van God te vervreemden en te verwijderen.

Een goed onderhouden Schriftleer hangt niet van Luther of Calvijn en ook niet van Kuyper en Bavinck af. Een goed onderhouden Schriftleer is als we steeds weer vanuit de Schrift als het gegeven Woord van de Geest in het oog en het hart krijgen wat het betekent dat de Bijbel Gods Woord is. Dat heeft niet met achterlijkheid te maken maar met vernieuwd worden door de Geest naar het door Hem gegeven Woord. Als de cultuur en eigen gevoel en kennis het gezag van Gods Woord gaan bepalen worden we of je dat nu fijn vindt of niet vrijzinnig. Dan gaat onze zin overheersen over de zin van Christus.

Laten we als gereformeerden de Schriftleer steeds weer verdiepen en laten oplichten door juist vanuit de Schrift de stem van de HEERE te horen en vanuit dat Woord als eerste onze eigen hart en ook de gedachten en gevoelens in de wereld om ons heen te beoordelen.